حکم شرعی معاملات اهرم دار 🕌حکم شرعی لوریج حلال است یا حرام؟

05 مارس 2024 -

بررسی حکم شرعی لوریج

 

یکی از ابزارهای جنجالی معاملات بازار سرمایه، لوریج در فارکس است. اغلب افراد مسلمان تمایل دارند به طور کامل حکم شرعی لوریج ارز دیجیتال و بازار فارکس را مورد بررسی قرار دهند.

دیدگا‌ه های مختلفی درباره «حکم شرعی معاملات اهرمی» وجود دارد. این نوع معاملات می توانند سود زیادی به تریدرها برسانند و در عین حال، ممکن است ریسک های زیادی را به معامله گرها تحمیل کنند.

استفاده از لوریج در هر استراتژی فارکس و مدیریت بودجه بندی صحیح سرمایه برای موفقیت مالی نقش انکار ناپذیری دارد؛ و برای سرمایه های خرد، بدون استفاده از اهرم امکان کسب درآمد مسیر نیست!

اما حکم اهرم معاملاتی در اسلام باید [با توجه به نظر مراجع تقلید] مورد بررسی قرار بگیرد. ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جزئیات «حکم شرعی لوریج» طبق فتوای آیت الله خامنه ای و سایر مراجع تقلید بپردازیم.

حکم شرعی معاملات اهرمی، حکم شرعی لوریج ارز دیجیتال

احکام لوریج یا اهرم از نظر شریعت اسلامی
حکم شرعی در ارز دیجیتال حرام؛ با دریافت سود قطعی
حکم شرعی معاملات اهرمی حلال؛ بدون دریافت سود
نظر مراجع تقلید حلال؛ مشروط عدم ربا
ارتباط با کارشناس تماس با دفتر مراجع

 

آیا لوریج حرام است یا حلال؟

 

در شریعت اسلامی، «ربا» (بهره) حرام است. ربا، دریافت سود در ازای پول بدون کار یا بدون مخاطره است. یکی از دلایلی که می توان اهرم را حرام دانست، این است که شامل عملیات تجاری مبتنی بر وام با هدف کسب سود از وام است!

در اهرم، معامله گر با سرمایه گذاری کمتر از ارزش معامله، سود یا زیان بیشتری کسب می کند. این امر به این دلیل است که معامله گر از وام کارگزار استفاده می کند. در صورتی که در ازای این وام، سودی به کارگزاری پرداخت کند، مشمول حکم پرداخت ربا خواهد شد.

البته، برخی از فقها معتقدند که اهرم می تواند در شرایط خاصی مجاز باشد. به عنوان مثال، اگر معامله گر در ازای دریافت اعتبار (لوریج) به بروکر، سودی پرداخت نکند، استفاده او از اعتبار مالی ربوی نخواهد بود.

در نهایت، حکم شرعی اهرم به نظر فقها بستگی دارد. معامله گرانی که قصد استفاده از اهرم را دارند، باید نظر فقیه مورد اعتماد خود را در این زمینه جویا شوند.

 

🪙حکم شرعی اهرم در ارز دیجیتال

 

طبق شریعت اسلامی، «حکم شرعی اهرم در ارز دیجیتال»، “حلال” است مگر آنکه در ازای استفاده از لوریج، به صرافی سودی پرداخت کند و استفاده او از لوریج مشروط به پرداخت آن سود (بهره) قطعی باشد.

اهرم در ارزهای دیجیتال توسط صرافی های خارجی و ایرانی ارائه می شود. به طور معمول در برخی از صرافی های ارز دیجیتال، [به ازای ساعتی مشخص، تحت عنوان “Countdown Funding” و …]، بابت ارائه لوریج از معامله گران سود دریافت می شود!

به عنوان مثال ممکن است «هر 4 ساعت یکبار»، متناسب با لوریج معاملاتی، هزینه و کارمزد بیشتری بابت استفاده از اهرم از معامله گران دریافت شود. این موضوع طبق قوانین صرافی ها متفاوت است.

کدام صرافی ایرانی لوریج دارد، صرافی ایرانی لوریج دار

صرافی ارز دیجیتال ایرانی دارای لوریج

صرافی های ارز دیجیتال زیادی از جمله نوبیتکس، والکس، تبدیل و … در ایران، لوریج یا اهرم به معامله گران ارائه می کنند:

صرافی لوریج دار ایرانی

 

💵حکم شرعی معاملات اهرمی فارکس

 

حکم شرعی معاملات اهرم دار فارکس، از منظر دستورات اسلامی، حرام نیست! البته این موضوع منوط به «عدم وجود شرایط ربوی» است که در اغلب بروکرها صادق است.

«معاملات اهرمی در بازار فارکس» یکی از رایج ترین سرویس های بروکرها به مشتریان خرد بشمار می رود. در حقیقت به استفاده از لوریج امکان سودآوری [قابل توجه] با سرمایه پایین ناممکن است.

از سوی دیگر، به طور معمول بروکرهای فارکس، در ازای ارائه لوریج «سود» یا «بهره» از مشتریان خود دریافت نمی کنند. البته بروکرهای فارکس تعهدی به ارائه اعتبار در هر زمانی هم ندارند!

بنابراین ارائه سرویس لوریج یا معاملات اهرمی در فارکس، مشابه ارائه قرض به معامله گران است تا از آن جهت انجام معامله خود استفاده نمایند و پس از پایان معامله آن را عینا پس بدهند.

 

حکم شرعی سواپ در فارکس، حکم حساب اسلامی فارکس

حکم شرعی حساب اسلامی فارکس

یکی از موارد سوال معامله گران مسلمان، استفاده از حساب اسلامی یا بدون سواپ (بهره) در فارکس است، که در این پست بررسی کرده ایم:

حکم حساب اسلامی فارکس

 

💡نظر کارشناس درباره “لوریج حلال است”

 

بررسی حکم شرعی لوریج به ما نشان می‌دهد که این امکان در بازارهای مالی مانند فارکس و ارز دیجیتال حلال است. با توجه به «حکم شرعی اهرم در ارز دیجیتال»، افراد زیادی از انجام معاملات اهرمی اجتناب می کنند.

البته توجه داشته باشید طبق فتوای مراجع، ممکن است گاهی با درنظرگرفتن برخی از شرایط مربوط به لوریج، بتوانید از این امکان بهره گیری کنید و به عنوان یک عمل حلال آن را در نظر بگیرید.

همان طور که در متن گفته شد، حکم شرعی لوریج از دیدگاه مراجع تقلید منوط به شرایط حلال است. شما می توانید با توجه به شرایط بروکر یا صرافی ارز دیجیتال، امکان استفاده حلال از آن را بررسی نمایید.

سوالات متداول

حکم شرعی اهرم در ارز دیجیتال چیست؟

با توجه به اینکه برخی از صرافی های ارز دیجیتال در ازای ارائه لوریج یا اعتبار مالی از مشتریان درصدی بهره یا سود [حتی به مقدار کم مثل 0.01%] دریافت می کنند، حکم ربا پیدا می کند و حرام است!

در چه شرایطی لوریج در فارکس حرام است؟

در صورتی که بروکر فارکس، به ازای ارائه لوریج یا اهرم از معامله گران سود قطعی دریافت نماید.

نظرات (2)
  1. با عرض سلام و خسته نباشید فهم شما از مسأله funding در ارز دیجیتال اشتباه است لطفا بیشتر تحقیق کنید و حکم درست آنرا بنویسید.
    جهت اطلاع، پولی که در معاملات آتی اهرمی به اسم فاندینگ از افراد گرفته می شود به شرح زیر است:
    این پول برای نزدیک کردن قیمت قرارداد بین فروشنده و خریدار، به قیمت بازار از طرف خریدار به فروشنده یا برعکس اتفاق می افتد. برای اطلاع کامل از نحوه این موضوع بیشتر تحقیق کنید.
    قرارداد بین فروشنده و خریدار حجمی دارد و از جمله مواردی که تحت تاثیر حجم قرار داد هستند کارمزد ها و فاندینگ و … است. حال اگر طرفین از اهرم استفاده میکنند صرفا حجم قرارداد بیشتر میشود و کارگزار به هیچ وجه از افراد بابت وامی که میدهد سود نمیگیرد.

    • با سلام. ممنون از مطالبی که گفتید. در این پست توضیح داده شده است که اگر به عنوان سود دریافت شود ایراد دارد. اما در صورتی که لوریج بدون دریافت سود باشد (و طبیعتا کارمزد حجم معامله با لوریج سود بشمار نمی آید!) انجام معاملات اهرمی ایراد شرعی ندارد.

درج نظر