الگوی پروانه یا باترفلای چیست؟
یکی از مهم ترین الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال و آموزش فارکس الگوی “پروانه” یا “باترفلای” است. «الگوی هارمونیک باترفلای» برای اولین بار توسط معامله گر معروفی به نام برایس گیلمور (Bryce Gilmore) معرفی شد.
الگوی باترفلای در گام (XA) دارای حرکت قوی و سریع می باشد و از سوی دیگر گام آخر آن (CD) نیز تا سطح 127% گام (XA) در جهت خلاف پیش می رود و نقدینگی های موجود در منشا حرکت اولیه را جمع آوری می کند.
شکل الگوی پروانه (Butterfly) به دلیل ناترازی گام (XA) و (CD) و بزرگ بودن اندازه حرکت آنها [مشابه بال های پروانه]، شبیه به هارمونی حرکت «پروانه در حال پرواز» است!
نام الگوی هارمونیک |
پروانه (Butterfly) |
گام اولیه (XA) |
حرکت قوی |
گام AB | اصلاح تا سطح 78.6% |
گام BC | اصلاحی گام AB |
محدوده PRZ | ناحیه 127% از (XA) |
الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال
این الگو به دلیل داشتن ویژگی های خوب و پرکاربرد در بازار های مالی نزد تریدر ها از محبوبیت زیادی برخوردار است و از طرفی قوی ترین الگوی هامونیک بشمار می آید.
از ویژگی های مهم این الگو، قدرت بالای آن برای رسیدن به تارگت و عبور از آن است؛ به عبارت دیگر الگوی پروانه نه تنها به تارگت خود دست پیدا می کند، بلکه در اغلب موارد روند آن ادامه پیدا می کند!
الگوی پروانه را معمولا می توانید در «ابتدای شکل گیری روند های» بازار مشاهده کنید. در ادامه به بررسی بیشتر این الگو می پردازیم.
🦋ساختار الگوی باترفلای
الگوی باترفلای از همانند سایر الگوهای پیچیده هارمونیک دارای 5 نقطه پیوت می باشد. ساختار این الگو در گامل های مختلف، [با نام گذاری قراردادی] شامل موارد زیر می باشد:
- نقطه X تا A (XA): این بخش از الگو نشان دهنده یک حرکت اولیه سریع و قوی در بازار است. (بال چپ پروانه)
- نقطه A تا B (AB): در این مرحله، قیمت باید تا سطح 78.6 درصد از گام (XA) اصلاح شود تا نقطه B تشکیل شود. (سر پروانه)
- نقطه B تا C (BC): پس از تشکیل نقطه B، یک حرکت اصلاحی دیگر به سمت نقطه C صورت میگیرد. (بدن پروانه)
- نقطه C تا D (CD): این بخش آخرین مرحله از الگو است که باید تا سطح 127 درصد اکستنشن گام (XA) ادامه یابد تا نقطه D تشکیل شود. (بال راست پروانه)
🟢الگوی پروانه صعودی
الگوی پروانه صعودی (الگوی M) دارای گام (XA) صعودی می باشد. این گام معمولا دارای یک یا چند کندل قدرتمند می باشد. پس از آن گام های نزولی (AB) و (CD) شکل می گیرد که می تواند در بازار های پر هیجان اتفاق بیافتد.
حرکت الگوی پروانه صعودی پس از رسیدن گام آخر به تراز پایه یا بیس (سطح 127%) از فیبوناچی اکستنشن گام (XA) آغاز می شود. این محدوده برگشتی (PRZ) معمولا در نقاط حمایت بلند مدتی نمودار قرار دارد.
🔴الگوی پروانه نزولی
الگوی پروانه نزولی (الگوی W) با یک حرکت نزولی در گام (XA) آغاز می شود و سپس گام های (AB) و (BC) به صورت صعودی در آن اتفاق می افتد. گام (BC) یک حرکت هیجانی صعودی را شکل می دهد تا به مقاومت اصلی قیمت برسد.
در این حالت، پس از تشکیل نقطه D، در ناحیه 127% گام (XA) انتظار میرود که قیمت از این ناحیه (PRZ) به سمت پایین حرکت کند. برای تایید بازگشت نزولی، باید به علائم برگشت روند [مانند واگرایی معمولی منفی (-RD)] در انتهای گام CD توجه کرد.
💡نظر کارشناس درباره الگوی هارمونیک باترفلای
الگوی هارمونیک پروانه (Butterfly) با استفاده از نسبتهای فیبوناچی و تحلیل دقیق نقاط بازگشتی، به عنوان یک ابزار مهم در تحلیل تکنیکال شناخته میشود. شناخت و درک صحیح این الگو میتواند به معاملهگران در شناسایی نقاط بهینه برای ورود و خروج از معاملات کمک کند.
شما می توانید از این الگو برای افزایش بازدهی استراتژی خود استفاده کنید. الگوی پروانه به دلیل دقت و پیچیدگی خود، نیازمند تمرین و تجربه فراوان است، اما استفاده صحیح از آن میتواند به بهبود عملکرد معاملاتی کمک شایانی کند.
سوالات متداول
چگونه الگوی پروانه صعودی را شناسایی کنیم؟
الگوی پروانه صعودی با یک گام نزولی اولیه (XA)، اصلاح AB تا 78.6 درصد گام XA، و ادامه CD تا سطح 127 درصد اکستنشن گام XA شناسایی میشود.
آیا استفاده از این الگو همیشه با سود همراه است؟
خیر این الگو نیز مانند تمامی استراتژی های موجود در تحلیل تکنیکال درصد خطا دارد و همواره دقیق نیست.