تفاوت اسپات و فیوچرز در فارکس
سرمایهگذاران در بازار فارکس میتوانند در معاملات فیوچرز ارز (که به آن قراردادهای آتی ارز نیز گفته میشود) شرکت کنند یا در بازار اسپات فارکس (Spot FX) فعالیت نمایند.
تفاوت بین این دو گزینه سرمایهگذاری ظریف اما قابل توجه است. ناگفته نماند که برای معامله گران ایرانی، تمامی این بازارها در دسترس نیست؛ زیرا اغلب بروکرهای فارکس، تنها از بازار فیوچرز پشتیبانی می کنند.
در ادامه به بررسی «تفاوت بازار اسپات و فیوچرز در فارکس» می پردازیم و شرایط و نمادهای معاملاتی آنها را بررسی می کنیم.
آموزش اسپات و فیوچرز فارکس
دو بازار اصلی در نمادهای معاملاتی ارائه می شود که با نام بازار اسپات و فیوچرز شناخته می شود. شرایط هریک از این بازار ها را در ادامه بررسی می کنیم.
بازار اسپات در فارکس چیست
در بازار اسپات فارکس، ارزهای مبادله شده بلافاصله پس از تاریخ تسویه فیزیکی تبادل میشوند. این تبادل معمولا ظرف 2 روز پس از اجرای معامله انجام میشود؛ زیرا انتقال وجوه بین حسابهای بانکی به طور معمول 2 روز زمان میبرد.
بازار اسپات فارکس شامل تبادل فیزیکی ارزها در لحظه معامله یا در یک دوره کوتاه پس از آن است. این بازار بزرگترین بازار مالی جهان است و روزانه حدود 1 تریلیون دلار (USD) در آن تبادل میشود.
هر زمانی که فردی به بانک مراجعه کرده و ارز خارجی را مبادله میکند، در واقع در بازار اسپات فارکس شرکت کرده است. این نوع معاملات در بازارهای کالایی نیز رایج است و بروکرهای فارکس از آن پشتیبانی می کنند.
بازار فیوچرز فارکس چیست
قراردادهای فیوچرز ارز، قراردادهای آتی قانونی هستند که طرفین را ملزم به معامله مقدار مشخصی از یک جفت ارز در تاریخ معین و با نرخ ارز تعیین شده میکند.
در قراردادهای فیوچرز، نرخ ارز در زمان امضای قرارداد تعیین میشود و تبادل فیزیکی جفت ارز در تاریخ تحویل که معمولا در آینده دور است، انجام میپذیرد. این قراردادها اغلب توسط شرکتهای جهانی که به دنبال حفاظت در برابر نوسانات نرخ ارز هستند، مورد استفاده قرار میگیرند.
شرکتهای چندملیتی و سرمایهگذاران بزرگ از قراردادهای فیوچرز برای مدیریت ریسکهای ناشی از تغییرات نرخ ارز استفاده میکنند. به عنوان مثال، اگر شرکتی انتظار دارد که ارزش یک ارز خاص کاهش یابد، میتواند با استفاده از قراردادهای فیوچرز خود را در برابر این کاهش محافظت کند.
تفاوت اصلی اسپات و فیوچرز فارکس
تفاوت اصلی بین قراردادهای فیوچرز ارز و اسپات فارکس در زمان تعیین قیمت و زمان تبادل فیزیکی جفت ارز است.
زمان تعیین قیمت و تبادل
در قراردادهای فیوچرز، قیمت در زمان امضای قرارداد تعیین میشود و تبادل ارز در تاریخ تحویل صورت میگیرد. اما در اسپات فارکس، قیمت در زمان معامله تعیین شده و تبادل ارز در لحظه یا در دوره کوتاهی پس از آن انجام میشود.
شرکتکنندگان در بازار
بیشتر شرکتکنندگان در بازار فیوچرز، سفتهبازانی هستند که معمولاً قبل از تاریخ تسویه موقعیتهای خود را میبندند، بنابراین بیشتر قراردادها تا تاریخ تحویل نگه داشته نمیشوند.
هزینههای شبانه
در معاملات اسپات فارکس، اگر موقعیتی باز بماند، هزینههای شبانه (overnight funding charges) به آن تعلق میگیرد. اما در معاملات فیوچرز، این هزینهها مطرح نیستند زیرا معمولاً معاملات فیوچرز برای دورههای طولانیمدت نگهداری نمیشوند.
تفاوت اسپرد
اسپرد (تفاوت بین قیمت خرید و فروش) در معاملات فیوچرز معمولاً بیشتر از معاملات اسپات فارکس است. این موضوع به دلیل ساختار متفاوت این دو نوع بازار است.
💡نظر کارشناس درباره بازار اسپات و فیوچرز
بازار فارکس امکان معامله با استفاده از قراردادهای فیوچرز و قیمتهای اسپات را فراهم میکند. هر یک از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند و انتخاب بین آنها بستگی به نیازها و استراتژیهای سرمایهگذار دارد.
قراردادهای فیوچرز به سرمایهگذاران اجازه میدهد تا در تاریخ معینی در آینده موقعیت ارز خاصی را اتخاذ کنند، در حالی که معاملات اسپات فارکس تبادل فوری ارزها را امکانپذیر میسازد.
سوالات متداول
تفاوت اصلی بین معاملات فیوچرز ارز و اسپات فارکس چیست؟
تفاوت اصلی در زمان تعیین قیمت و تبادل فیزیکی ارزها است؛ در فیوچرز قیمت در زمان قرارداد مشخص میشود و تبادل در آینده انجام میشود، اما در اسپات فارکس تبادل ارزها بلافاصله یا در مدت کوتاهی پس از معامله صورت میگیرد.
چه کسانی بیشتر در بازار فیوچرز ارز فعالیت میکنند؟
بیشتر شرکتکنندگان در بازار فیوچرز، سفتهبازانی هستند که معمولاً قبل از تاریخ تسویه، موقعیتهای خود را میبندند.
چگونه میتوان از تحلیل فنی و اساسی برای پیشبینی حرکتهای بازار اسپات و فیوچرز استفاده کرد؟