حکم ارز دیجیتال از نظر مراجع 🕌احکام ارز دیجیتال از نظر [خامنه ای، سیستانی، مکارم و…]

16 جولای 2024 -

حکم ارز دیجیتال از نظر مراجع تقلید

 

افراد زیادی از کشور های مسلمان از جمله ایران، علاقه مند به فعالیت در بازار کریپتو هستند؛ که برای آشنایی با احکام “دین اسلام” برای درآمد زایی [از نظر حلال یا حرام]، بهتر است حکم مراجع درباره ارز دیجیتال را بدانیم!

مراجع فقهی به عنوان پیشوایان دینی [شیعه و اهل سنت] در مورد رمز ارز ها، احکامی صادر کردند که افراد با توجه به پیروی از «مرجع تقلید» مورد نظر خود می توانند، حکم مربوط به بازار کریپتو را بدانند و برای فعالیت در این بازار تصمیم گیری کنند.

گسترش بازار ارز های دیجیتال در تمام کشور ها از جمله کشور اسلامی ایران، امری غیر قابل انکار است؛ شرایط اقتصادی، افراد را به سمت کسب درآمد دلاری از «کریپتو» مجاب می کند؛ با این حال حکم مراجع دینی در خصوص رمز ارز ها می تواند ابهامات را از ذهن بر طرف نماید.

در صورتی که تمایل دارید، درباره حکم شرعی لوریج [اهرم معاملاتی] در اسلام اطلاعات کسب کنید؛ صفحه مربوطه را مطالعه نمایید.

حکم ارز دیجیتال از نظر مراجع

بازار فعالیت ارز دیجیتال
نوع معاملات تبادل رمز ارز و استخراج
نظر فقها خامنه ای، سیستانی و …
حکم شرعی حلال و در مواردی جایز نیست

 

نظر مراجع در مورد رمز ارز

 

مراجع اسلام در ایران [اعم از شیعه و سنی] برای مردم قابل احترام هستند و در بسیاری از مسائل، افراد «احکام» ایشان را در مورد کاری که انجام می دهند، در نظر می گیرند.

در رابطه با ارز های دیجیتال مراجع تقلید، احکام و نظر خود را به طور واضح بیان کرده اند؛ برای اطلاع از احکام شرعی در مورد رمز ارز ها بهتر است، حکم بزرگان فقهی را مورد بررسی قرار دهیم.

طبق نظر اغلب علمای دینی معاملات ارز دیجیتال را در صورتی که با اصول و قواعد شرعی اسلام مطابقت داشته باشد، مانند عدم وجود غرر، جهالت، ربا و قمار و انجام معاملات عادلانه، جایز می باشد.

با این حال، برخی دیگر به دلیل نوسانات شدید قیمتی و نبود نظارت مرکزی و قانونی بر فعالیت آنها و امکان از بین رفتن مالکیت آن توسط سازندگان، موضع محتاطانه تری در قبال این نوع معاملات اتخاذ کرده اند.

در نهایت، هر فرد مسلمان باید با مراجعه به نظرات مرجع تقلید یا مفتی معتمد خود، تصمیم بگیرد که آیا معاملات ارز دیجیتال با توجه به شرایط خاص آن برای وی جایز است یا خیر.

در ادامه مطلب حکم شرعی آیت الله سید علی خامنه ای (رهبری) و چندین تن از مراجع تقلید درباره ارز دیجیتال را بررسی کرده ایم.

 

حکم شرعی ارز دیجیتال رهبری

نظر آیت الله خامنه ای برای بسیاری از افراد در امور سیاسی و اقتصادی، از جمله حکم رمز ارز رهبری بسیار مورد توجه قرار می گیرد؛ ایشان در مورد بازار کریپتو، نظر سختگیرانه ای ارائه نکردند، بلکه طبق دیدگاه ایشان، معاملات ارز دیجیتال باید در چارچوب و قوانین کشور باشد.

همچنین رهبری، به دولت و دستگاه های نظارتی تاکید دارند که فعالیت در حوزه رمز ارز ها، در صورت پیروی از قوانین و چارچوب جمهوری اسلامی ایران بدون مشکل است و ارگان های مربوطه، موظف به نظارت بر این حوزه می باشند.

بنابراین طبق فتوای رهبری استخراج ارزهای دیجیتال و مالکیت بر آنها، اگر در چارچوب معاملات قانونی کشور باشد، از جمله خرید و فروش در صرافی های مجاز، حلال است و منع شرعی ندارد.

 

حکم شرعی ارز دیجیتال مکارم شیرازی

آیت الله مکارم شیرازی مرجع تقلید مسلمانان، به بازار ارز دیجیتال به عنوان یک بازار دارای ابهام نگاه می کنند؛ ایشان توصیه می کنند، به دلیل عدم وجود «شفافیت» در معاملات رمز ارز ها بهتر است به این معاملات ورود نکنید.

البته ایشان به طور مستقیم معامله رمز ارز ها را «حرام» اعلام نکرده اند؛ بلکه تاکید دارند باید قوانین اسلام در معاملات رمز ارز ها رعایت شود و پیچیدگی این بازار نباید باعث سر زدن اشتباه [از دید اسلام و احکام دین] شود.

 

حکم شرعی ارز دیجیتال سیستانی

آیت الله سیستانی از بزرگان فقهی و علمای عالی شیعه، درباره معامله ارز دیجیتال تاکید دارند که اگر هیچ ارزی به صورت واقعی خرید و فروش نشود [معاملات فیوچرز]، انجام آن معامله جایز نیست.

آیت الله سیستانی در رابطه با خرید و فروش ارز دیجیتال [خرید و فروش واقعی] توصیه دارند، باید حد المقدور احتیاط لازم از نظر قوانین اسلام صورت بگیرد و طبق رعایت الاعلم فالاعلم، مکلف می تواند به مراجع تقلید دیگر رجوع کنند.

ایشان استفاده از ارز دیجیتال را برای «هبه» باطل می دانند و تاکید می کنند برای بخشش به متهب [فرد نیازمند] نباید از ارز دیجیتال استفاده کرد؛ چون معاملات ارز دیجیتال دارای شبهه است.

 

حکم ارز دیجیتال جوادی آملی

آیت الله جوادی آملی از مراجع تقلید عالی قدر در دین اسلام و بزرگان فقهی کشور هستند؛ ایشان معاملات ارز دیجیتال را برای مسلمانان جایز نمی بینند و علت این دیدگاه عدم وجود شفافیت در تبادلات رمز ارز ها است.

البته که آیت الله جوادی آملی به صورت واضح معامله رمز ارز را «حرام» اعلام نکرده اند؛ اما توصیه می کنند بهتر است مسلمانان به سمت  معاملات ارز دیجیتال نروند.

 

حکم ارز دیجیتال شبیری زنجانی

در پاسخ به سوال «معاملات بیت کوین و رمز ارز چه حکمی دارد؟» آیت ا.. شبیری زنجانی از مراجع تقلید اسلام، نظر خود را اینگونه بیان کردند، که اگر خرید و فروش ارز ها باعث فساد اقتصادی شود و خلاف قانون باشد، اشکال دارد و باطل است.

 

حکم شرعی ارز دیجیتال وحید خراسانی

آیت الله وحید خراسانی از فقهای دینی و مراجع اسلام، به طور واضح انجام معاملات رمز ارز را مشکل دار می دانند و هر گونه خرید و فروش ارز دیجیتال را باطل اعلام کرده اند. عمده ایراد ایشان، عدم مالکیت صحیح بر این ارزها می باشد.

 

حکم شرعی ارز دیجیتال اهل سنت

دیدگاه های علمای اهل سنت نیز متنوع است. برخی از فقها مانند مجمع الفقه الاسلامی بین المللی موضع احتیاطی را اتخاذ کرده اند، در حالی که دیگران ممکن است برخی از انواع معاملات ارز دیجیتال را در صورتی که اصول اسلامی را نقض نکند، مجاز بدانند.

حکم ارز دیجیتال از نظر اهل سنت در ایران، انجام معامله ارز دیجیتال [بیت کوین و دیگر رمز ارز ها] اشکالی ندارد و جایز می باشد؛ ایشان معتقدند ارز های دیجیتالی که به عنوان «پول» استفاده می شوند، ماهیت اشتباهی ندارند.

بهترین واچ لیست ارز دیجیتال

واچ لیست هفتگی و روزانه ارز دیجیتال

معامله گرانی که علاقه مند به تهیه بهترین واچ لیست ارز دیجیتال هستند، می توانند ازمطلب زیر استفاده کنند:

بهترین واچ لیست ارز دیجیتال

 

💡نظر کارشناس درباره ارز دیجیتال از نظر مراجع

در این مقاله سعی بر این بود نظر فقها را در مورد انجام معاملات ارز دیجیتال بدانیم؛ بسیاری از معامله گران مسلمان برای ابهامات فعالیت در بازار کریپتو می توانند با رعایت قانون الاعلم فالاعلم از نظر چندین مجنهد برای تصمیم گیری استفاده نمایند.

در اسلام، اصول و قوانین فقهی موضوعات مالی را تنظیم می کنند، مانند ضرورت عدم وجود غرر (تبهکاری) و جهالت (نادانی) در معاملات، اجتناب از قمار (میسر) و ربا (بهره) و لازمه ی انجام معاملات عادلانه و شفاف.

به دلیل ماهیت نوین و پیچیده ی ارز های دیجیتال، علمای دینی مختلف نظرات متفاوتی ارائه داده اند. برخی از آن ها ارز های دیجیتال را به دلیل نوسانات شدید قیمتی و نبود نظارت مرکزی نامناسب می دانند، و برخی آن را جایز می دانند.

در دین اسلام معاملاتی که مشکل «ربوی» دارند برای مسلمانان جایز نمی باشد؛ نظر مراجع در مورد ارز دیجیتال به انجام ندادن معاملات سوق دارد ولی «حرام» اعلام نکرده اند.

سوالات متداول

آیا معاملات ارز دیجیتال از دیدگاه اسلام حلال است؟

دیدگاه های علما متفاوت است. برخی با رعایت شرایط خاص آن را جایز می دانند و برخی دیگر موضع محتاطانه تری دارند.

چه شرایطی باید در معاملات ارز دیجیتال رعایت شود تا از منظر شرعی مجاز باشد؟

پاسخ: اجتناب از ربا، قمار، غرر و جهالت، و انجام معاملات شفاف و عادلانه از جمله شروط اساسی است.

حکم شرعی رهبری در مورد ارز دیجیتال چیست؟

مقام معظم رهبری در مورد معامله ارز دیجیتال فتوا قاطع نداده اند و توصیه ایشان پیش برد در قوانین جمهوری اسلامی ایران است.

درج نظر